Markedsføringsfusk eller forbrugeroplysning?

Mange affiliateprogrammer har i dag været ude med kraftige indskærpelser i brugen af reklamer for a-kasser på prissammenligningssider. Årsagen er at Avisen.dk i dag skrev om markedsføringsfusk med a-kasser.

Problemet er ifølge Avisen at mange tjenester der laver prissammenligninger benytter affiliatelinks, hvorved man ikke kan stole på at sammenligningerne er uvildige. Hjemmesider der laver prissammenligninger beskyldes for skjult reklame og overtrædelse af markedsføringsloven.

Jeg mener at sagen har konsekvenser for mange andre sider end a-kassesiderne. Der er masser af sider der kører efter samme model, hvad enten de sammenligner a-kasser, flypriser, bogpriser, mobilpriser eller noget helt femte.

Det er ren jantelovstænkning at forbyde affiliate marketers at lave den slags prissammenligningssider og tjene penge på det. Hovedsagen må være at siderne leverer en brugbar og reel service til forbrugerne. Om de tjener penge på det, må være uvedkommende.

Og ærlig talt, kan vi ikke blive enige om at det er i orden at man tjener penge på at tilbyde en service som mange mennesker har gavn af?

Konsekvensen af denne afsløring kan blive at mange prissammenligningssites må lukke. Og i sidste ende bliver det vanskeligere for forbrugeren at finde den billigste pris på et produkt. Ironisk nok som følge af en lov der er til for at beskytte forbrugeren.

Jeg synes markedsføringsloven er naiv på dette punkt. Enhver der har arbejdet med hjemmesider, søgeoptimering, affiliatemarketing osv., ved at der ligger økonomiske incitamenter bag de fleste links der findes på nettet.

Skal vi forbyde links der er oprettet i SEO-øjemed fordi de ikke er uvildige, men har markedsføringsmæssige bagtanker? Er et direkte affiliatelink i en prissammenligningstjeneste værre end et almindeligt link, der har til formål at få en side til at ranke bedre end den har fortjent?

Det er næppe muligt at lave en lov der beskytter forbrugeren mod vildledende links, uden at loven skader mere end den gavner. Brug kræfterne på lære folk noget om at færdes på nettet i stedet for at gå efter folk der dybest set bare tjener lidt penge på at oplyse forbrugerne.

4 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. godt, fundet, jeg har selv en side om a kasser og som jeg også tjener penge på, den er med 99% blandt de 20 som de ikke nævner. Men jeg forstår ikke hvad de har imod at akasserne reklamere på nettet. Om de betaler pr klik via fx. adsense eller tilbyder Penge pr lead, kan jo være ligemeget.

 2. Vi vil nok langsomt se reglerne fra USA rulle indover Danmark. På amerikanske sider er det krævet at der tydeligt står, at siden tjener penge på at sende folk videre.

  Personligt kan jeg godt lide regler der begrænser “lidt for kreative tiltag”, men ofte kammer det over i Danmark og bliver ALT for restriktivt fordi dem der laver lovene ikke helt forstår eller kan gennemskue hvad det er de har med at gøre.

 3. Jamen på den anden side hvis man skal opgive man tjener penge på at reklamere så bør de også gøre det i tv reklamer, fx efter hver reklame sige “Denne reklame tjener vi penge på”

  På den anden side så må man jo heller ikke skrive når du bruger google adsense at du tjener penge hver gang en person klikker på en reklame, det er der jo ikke noget galt i.

  • Ruben on 23. juni 2010 at 20:51
   Author

  Daniel, markedsføringsloven siger:

  “En reklame skal fremstå således, at den klart vil blive opfattet som en reklame uanset dens form og uanset, i hvilket medium den bringes.”

  I tv-reklamer er der en lille vignet før og efter reklameblokken som fortæller hvornår reklamerne starter og slutter. Det betragtes som tilstrækkeligt.

  Jeg efterlyser klarere regler for hvad der er reklamer på nettet. Hvis jeg linker til min hjemmeside et sted, skal jeg så oplyse at dette link er en reklame? Det ville være tåbeligt, da de fleste links i en eller anden forstand kan betragtes som reklame.

  Hvis jeg linker til en hjemmeside, er der så nødvendigvis tale om en reklame bare fordi dette link teknisk set redirigeres via et affiliateprogram?

Skriv et svar

Your email address will not be published.