Hvorfor tjener du ingen penge på din hjemmeside?

Et af de spørgsmål jeg oftest får er hvorfor tjener jeg (næsten) ingenting på min hjemmeside/blog?

Typisk har folk læst mine indlæg om hvor meget man kan tjene, og hvordan jeg gør det, men når de så kaster sig ud i det selv, så virker det ikke rigtig. Det er svært at give specifikke råd til hvordan man får økonomisk succes med en blog/hjemmeside, men jeg vil forsøge at give nogle råd som kan få folk til at tænke sig om. Der er to faktorer man skal overveje: Reklamer og besøgende.

Det har længe været mit mantra at reklamer + besøgende = penge. Sådan er det. Spørgsmålet er hvordan man optimerer forholdet mellem reklamer og besøgende så det ikke bare giver penge, men mange penge.

Besøgende

Der er ting man kan optimere: Mængden og kvaliteten af de besøgende. Mængden kan øges enten ved at søgemaskineoptimere, eller ved at købe reklame fx fra adsense eller partner-ads.

Kvaliteten af de besøgende er en lidt mere uhåndgribelig størrelse. For det første skal kvalitet ikke måles i hvor trofaste og diskussionsvillige folk er. Loyale besøgende er typisk ikke dem man tjener mest på. Det kan være lettere at tjene penge på folk der synes din side er noget lort, og derfor skynder de sig videre via en af dine adsense reklamer.

Gode besøgende er besøgende du kan tjene penge på. Det kan være meget forskelligt. Det kan være tåber der falder for de billigste salgstrick, eller det kan være begavede mennesker der læser hvad du skriver og kan få øje på fornuften i de produkter du reklamerer for.

Det er vigtigt at analysere sine besøgende. Hvad er de for nogen? Hvad er de interesseret i? Hvordan er de landet på din hjemmeside? Hvad vil de på din hjemmeside? Når du ved det, kan du målrette dine reklamer mod dem.

Reklamer

Det næste skridt er at vælge de rigtige reklamer og placere dem rigtig. Det der ofte går galt, er at man vælger nogle reklamer som overhovedet ikke appellerer til de besøgende. I desperation over at man ikke tjener noget, vælger man så at fylde endnu flere reklamer på siden. Det er den direkte vej til at skræmme sine besøgende væk og forhindre enhver indtægt.

Man skal naturligvis reklamere for noget der appellerer til ens gæster. Det er en god ide at være tilmeldt flere forskellige affiliatenetværker så man har et stort udvalg af annoncer at vælge imellem. Efterhånden er affiliateprogrammerne gode til at oplyse hvor godt de forskellige kampagner klarer sig, så det kan man også bruge som ledetråd.

Dernæst kommer den svære balance mellem at reklamerne skal være synlige, men ikke påtrængende. Alt for mange hjemmesider går op i synlighed, men bliver alt for påtrængende. Det er for åbenlyst at de tigger om et klik, og det kan let provokere de besøgende så de holder sig langt væk i al fremtid.

Min erfaring, både som internetbruger og webmaster, er at følgende er et udmærket setup til at starte med:

  • Et stort (mindst 728 x 90) banner i toppen.
  • En adsense-søjle i siden.
  • En adsense-blok sidst i artiklen.
  • Evt. et par bannere mere til at udsfylde tomme pladser.

Til gengæld skal man undgå:

  • Pop-up af enhver art – altså reklamer der obstruerer brugen af siden.
  • Reklamebannere midt i artiklen.

Det er en god ide at lege med placeringer og formater og finde en løsning der ser pæn ud og giver en indtægt. Det vigtigste for nye hjemmesider er dog at fokusere på at lave indhold til siden snarere end at eksperimentere med reklamer.

Adsense bruger noget tid på at akkomodere sig til siden. Min erfaring er at adsense-indtægter er lave i starten, men vokser stille og roligt.

En særlig annoncetype er sponsorerede links. En af de store indtægtskilder for bloggere er at omtale forskellige produkter og linke til dem med affiliatelinks. Et simpelt eksempel er en boganmeldelse med et affiliatelink til Amazon fx.

Igen skal man være forsigtig med at gøre alle sine artikler til reklametekster. Der er for det første intet i vejen for at man er ærlig i sin omtale, og for det andet er der intet i vejen for at man oplyser at linket er sponsoreret. En artikel der stråler af reklametekst uden at gøre opmærksom på at den er det, er en dræber for dit besøgstal.

Kan alle hjemmesider tjene mange penge?

Nej. Man må indse at ikke alle emner egner sig til at tjene penge på. Hvis målet er at tjene penge på en hjemmeside, bør man derfor overveje reklamemuligheder og hvilke besøgende man kan skaffe, på forhånd.

Hvis man efter at have læst ovenstående kommer frem til at man ikke kan få reklamer der matcher de besøgende på ens nuværende hjemmeside, må man overveje at sadle om og lave en hjemmeside der er mere målrettet i forhold til at tjene penge. Her kan man direkte lade sig inspirere at de kampagner der kører i de forskellige affiliateprogrammer. Hvis nogle kampagner virker særligt interessant, kan man lade reklametilgængeligheden styre hjemmesidens indhold, i stedet for at starte med indholdet og håbe på nogle relevante reklamer.